Het voorjaar is bij uitstek de periode waar veel koppels hun bruiloft plannen. Maar hoe moet dat nu in deze vreemde corona-tijd? Kan een bruiloft nog wel doorgaan?
Moet je mondmaskers kopen in plaats van een sluier?

Hieronder tref je de feiten aan hoe het nu zit:

* Tot 19 Mei is het zo dat bruiloften met meer dan 30 personen niet mogen doorgaan. Belangrijk is wel dat de 1,5 meter afstand in acht wordt genomen. Bekijk dus goed of op de plek van de huwelijksvoltrekking hier wel ruimte voor is! Deze regel geldt tot minstens 19 mei, de kans is groot dat deze daarna verlengd wordt.

* Probleem is natuurlijk dat alle horecagelegenheden gesloten zijn tot minsten eind mei. Pas eind mei komt het kabinet weer met (hopelijk) nieuwe versoepelingen. Dit heeft gevolgen voor alle bruiloften, omdat er hierdoor feitelijk geen diner of trouwfeest kan plaatsvinden. Enkel de huwelijksvoltrekking kan dus nog plaatsvinden.

* Indien je een bruiloftsverzekering afgesloten hebben, dan is het verstandig even goed te letten op de kleine lettertjes. Veel verzekeringen dekken niet het annuleren vanwege het Coronavirus.

* Zodra je een nieuwe datum gaat zoeken voor de bruiloft is het verstandig even contact op te nemen met de gemeente waarin de bruiloft gaat plaatsvinden. Veel gemeentes hebben naast de RIVM-maatregelen ook nog eigen maatregelen. Door dit even na te vragen kan teleurstelling voorkomen worden.

* Het kabinet heeft aangekondigd dat alle evenementen tot 1 september niet mogen plaatsvinden. Deze regeling geldt echter niet voor bruiloften! Belangrijk hierbij is dat dit voor bruiloften is ‘zonder’ vergunningsplicht. Dus mocht je op speciale locaties een vergunning moeten aanvragen of voor speciale activiteiten, dan gaat het lastig worden. Maar een ‘normale’ bruiloft mag dus wel volgens deze regeling. Dus mocht eind Mei de horeca weer opengaan, dan zijn er weer meer mogelijkheden.

* Zorg dat je bij het plannen van je bruiloft rekening houdt met annulering of verplaatsing. Bespreek dit met alle partijen, zoals de locatie, catering, fotograaf etc. Door goed af te spreken hoe dit dan met de kosten gaat, kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Ondanks deze rare tijden kan er met creativiteit toch een leuke draai gegeven worden aan het geheel. Zo kun je bijvoorbeeld met gepersonaliseerde mondkapjes alle gasten ‘aankleden’. Je kunt dan bijvoorbeeld de initialen van het bruidspaar op de mondkapjes bedrukken.
De bediening van de horecagelegenheid kan zit wellicht uitrusten met plastic handschoentjes in de kleur van de bruiloft.
Op dit soort creatieve manieren kun je toch een positieve draai geven aan de mooiste dag van je leven!