Stond jouw bruiloft gepland voor dit jaar? Dan heb je een belangrijke keuze te maken: ga je je bruiloft verzetten, enkel het feest verplaatsen of ga je voor een Corona-proof bruiloft? Éen ding is zeker: de liefde mag en kàn altijd gevierd worden. Met wat aanpassingen kunnen jij en je partner elkaar het ja-woord geven – ook in Coronatijd. Wij geven je tips over de mogelijkheden.

De ceremonie

Het RIVM heeft een routekaart gepubliceerd welke regelmatig geüpdate wordt. De laatste versie dateert van 15 oktober, waarin staan aangegeven dat bij huwelijksvoltrekkingen maximaal 30 gasten aanwezig mogen zijn:

trouwen in coronatijd

Op dit moment zitten we in risico niveau 4: zeer ernstig. In een ruimte mogen maximaal 30 gasten aanwezig zijn, dit is exclusief personeel zoals de geluidsman, de fotograaf en de trouwambtenaar. Kinderen worden wel meegerekend bij dit aantal. Belangrijk is dat gasten die niet tot hetzelfde huishouden behoren op 1,5 meter afstand van elkaar geplaatst worden. Ramen en deuren dienen zoveel mogelijk opengezet te worden zodat de ruimte goed geventileerd blijft. Ook het dragen van een mondkapje is voor alle aanwezigen verplicht.

Een goede tip is om de ceremonie te livestreamen, zo kan iedereen die niet aanwezig kan zijn thuis genieten van jullie moment. Ook familie en vrienden die wat ouder zijn of die het zelf prettig vinden om zich niet in een zaal vol met mensen te bevinden kan er op deze manier toch bij zijn.

Trouw mondkapjes

Sinds 16 oktober geldt er een mondkapjes plicht in openbare binnenruimtes. Hoewel er momenteel nog geen boete uitgedeeld kan worden omdat de aanpassing nog niet in de wet staat, is het verstandig om deze maatregel wel op te volgen.

Om het moment dat het bruidspaar elkaar voor het eerst ziet zonder mondkapje te laten verlopen kun je deze bijzondere gelegenheid buiten laten plaatsvinden. Je partner staat je bijvoorbeeld op te wachten bij de deur van de kerk of het gemeentehuis terwijl jij uit de auto stapt. Vervolgens kun je alle gasten eerst in de zaal laten plaatsnemen, waarna jij en je partner naar het altaar lopen zodra de muziek begint. Omdat je vader in de meeste gevallen niet tot hetzelfde huishouden behoort, kun je er op deze manier voor zorgen dat je niet alleen naar het altaar loopt.

Je kunt overwegen om voor je bruiloft mondkapjes aan te schaffen, als alle gasten mondkapjes in dezelfde kleur dragen zorgt dit voor eenheid en meer verbondenheid met elkaar. Eventueel kun je jullie initialen op het mondkapje laten bedrukken. Het beste kun je een 2-laags katoenen mondkapjes kopen, deze voelen zacht aan op de huid en houden de aerosolen beter tegen dan een een enkel laags mondmasker. Wil je je gasten nog beter beschermen? Je kunt ook stoffen mondkapjes met filter kopen, deze verwisselbare filters bestaan uit 5 lagen en helpen om ook de allerkleinste virusdeeltjes op te vangen. Een voordeel van een dergelijk masker is dat ze wasbaar en dus herbruikbaar zijn. Zo kunnen je gasten ook na je bruiloft regelmatig aan jullie trouwdag terugdenken terwijl ze jullie wasbare mondkapjes dragen.

Het feest

Het aansluitende feest na de ceremonie zit er in coronatijd helaas niet in. Op dit moment is het niet toegestaan om gasten drankjes en hapjes in openbare binnenruimtes aan te bieden. Na de ceremonie kun je overwegen om bijvoorbeeld buiten in het park een ontmoeting te laten plaats vinden met wat hapjes en drankjes. Houdt altijd 1,5 meter afstand van elkaar. Gasten mogen niet in een groepje staan bestaande uit meer dan 4 personen. Zorg voor voldoende desinfecteringsgel en uiteraard blijft iedereen thuis die klachten heeft.

Wil je graag dat er gedanst wordt op je feest dan is de enige oplossing om je feest te verplaatsen.