trouwen en gemeentehuis

Informatie over het gemeentehuis in jullie regio

Je kan in de meeste gemeentehuizen gratis trouwen, houd er dan wel rekening mee dat het een sobere huwelijksvoltrekking is met een beperkt aantal personen. Er wordt dan geen toespraak gehouden, maar alleen het formele gedeelte wordt behandelt.keuze van huwelijksvoltrekking

In 2019 ben je niet verplicht in het gemeentehuis te trouwen, maar staat de keuze van huwelijksvoltrekking vrij. Er zijn hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden, zo mag buiten trouwen in de meeste gemeente niet. Maar als je zorgt dat er een kleine overkapping is, is het vaak geen probleem.

Huwelijksaangifte

De huwelijksaangifte vindt plaats in de gemeente waar jullie gaan trouwen. Iedeeen in Nederland mag trouwen in een gemeente naar eigen keuze.

Tips

1.Als je het huwelijk kerkelijk wilt laten inzegenen, is het raadzaam om ruim van tevoren contact op te nemen met het betreffende kerkbestuur of de voorganger in uw Gemeente.

2.U kunt ook kiezen om vooraf de voorwaarden waaronder u een verbintenis aangaat door een notaris te laten vastleggen. In dat geval trouwt u onder huwelijkse voorwaarden.

3.Een huwelijk of partnerschap betekent dat je een status krijgt, Als je het jawoord uitspreekt dan trouw je automatisch in algehele gemeenschap van goederen.Tot slot, Wij wensen jullie en onvergetelijke trouwdag in je gemeente!De huwelijksleges partnerschapsregistratie

1.De huwelijksleges hebben zowel betrekking op huwelijk als op , de kosten zijn nader vermeld in omschrijving van uw gemeente,

2.Verzamel de benodigde stukken voor huwelijksaangifte, een afschrift van de geboorteakte, een uittreksel persoonsgegevens.

3.De aangifte is een jaar geldig; het huwelijk mag niet plaatsvinden voor de veertiende dag na de datum van aangifte.Maximaal een jaar van te voren de datum voor het huwelijk reserveren bij de burgerlijke stand.

4.Bij de huwelijksvoltrekking moeten minimaal 2 en mogen maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn (18 jaar en ouder).Van de getuigen zijn de persoongegevens nodig.Ter verificatie van de gegevens dient van iedere getuige een kopie van het paspoort of een Europese ID-kaart te worden ingeleverd.

Drie mogelijkheden achternaam partner gebruiken

Zowel de vrouw als de man mogen na het huwelijk de achternaam van de partner gebruiken.Voor het gebruik van de achternaam van de partner zijn drie mogelijkheden:

· Eigen naam gevolgd door de naam van de partner
· Naam van de partner
· Naam partner gevolgd door de eigen naam

Het gaat hier om het gebruik van de achternaam in het dagelijks verkeer. De officiële naam die iemand heeft verandert hierdoor niet.

De naam van je partner gebruiken

Als je de naam van je partner gaat gebruiken dient er een Verklaring Naamgebruik te worden getekend. Dit wordt aan jullie voorgelegd tijdens de huwelijksaangifte. Voor verdere informatie neem kontact op met de afdeling burgerzaken.