Etiquette bij trouwen

De etiquette over trouwen is wel wat verandert, maar dat wil niet zeggen dat de regels verandert zijn, de bruidsparen zelf houden zich niet meer aan de etiquette, dus worden het automatisch andere regels. Zo vroeg vroeger de man de vrouw ten huwelijk, nu vraagt 10% van de vrouwen de mannen ten huwelijk. Maar nu een paar regels die misschien vergeten zijn.  • De bruid loop rechts naast de bruidegom. Echter bij het verlaten van het gemeentehuis of kerk loopt de bruid links van de bruidegom
  • In de trouwauto zit de bruid ook rechts van de bruidegom.
  • Het bruidsboeket wordt in de rechterhand gedragen.
  • Een corsage voor de bruid/dames wordt gedragen aan de linkerzijde vanaf de schoudernaad met de bloemen naar beneden. Bruidegom/heren dragen de corsage ook aan de linkerzijde maar met de steeltjes naar beneden.
  • De bruidstaart wordt door jullie samen aangesneden en jullie kunnen elkaar het eerste hapje tegelijkertijd geven. Dit moment is leuk om te vereeuwigen.Wie zit waar:
  • Wanneer u aan alles wilt denken dan heeft u ook een tafelschikking en die zou u met de grootste zorg moeten samenstellen. De hoofdgasten zijn (in volgorde) de nieuwste, de oudste, de voor u belangrijkste! Eigenlijk ‘de’ mensen waarvoor u het etentje geeft! Een hoofdgast zit dan ook (de dame) rechts van de gastheer en (de heer) links van de gastvrouw

Het is ook gebruikelijk dat de bruidgom mede namens zijn vrouw (jawel!) de gasten verwelkomt of juist afscheid neemt en hen bedankt voor hun aanwezigheid en bijdrage. Zo’n speech is geen must maar wordt vaak wel op prijs gesteld.Kleding-etiquette

De kleding-etiquette rondom het huwelijk kan wel eens verwarrend zijn. Wat de gasten dragen is afhankelijk van de kleding van het bruidspaar. Draagt de bruid een lange witte jurk dan dragen de vrouwelijke gasten een mantelpakje.

Draagt de bruidegom een jacquet, dan dragen zijn beste vrienden, zijn vader, de getuigen en de mannelijke ceremoniemeester ook een jacquet.

Gasten die alleen zijn uitgenodigd op de receptie kiezen voor een feestelijke jurk en een mooi donker pak. Is er sprake van een minder traditioneel huwelijk dan mag de kleding van de gasten wat informeler zijn.

Heeft het bruidspaar bepaalde kledingwensen, dan vermelden zij dat meestal op de uitnodiging. Natuurlijk hoeven jullie je niet te houden aan de traditionele etiquette. Dit zijn een paar traditionele richtlijnen. 

Wat is verloven

Wat is een verloving

WAT IS VERLOVEN EN WAT HOUD DE VERLOVING IN? De voorbereiding op het huwelijk is de periode

tips trouwdag

Tips trouwdag

Hoe geef je een persoonlijke touch aan je bruiloft? Thema Vaak wordt een bepaalde kleur

Notaris trouwen

Notaris en huwelijk

Wat je moet weten Voordat je gaat Trouwen? Trouw je niet automatisch onder huwelijksvoorwaarden, ga